Cyklista vs řidič?

11. 08. 2014 20:21:48
Stále více slýcháváme z různých médií kolik osob bylo usmrceno a kolik zraněno a musím říci, že tyto statistiky se týkají nás všech. My všichni jsme součástí provozu a to ať už jako řidiči aut, cyklisté, motorkáři či chodci. Každý den se nám může změnit život. Dávejme proto pozor a buďme tolerantní. Pokusím se popsat své zážitky ze silnic z několika pohledů, neboť si dovolím neskromně říci, že téměř pravidelně se v každé této roli objevuji. Třeba právě jako vy.

Tak napřed cyklisté.

Myslím tím především ty cyklisty na silničních kolech, ale také ty na horských, kteří tu a tam použijí silnici. Cyklista cyklistu vždy pozdraví, mávne rukou i když má ten nejtěžší převod a myslí, že tahle etapa je jeho. Mají k sobě, i když se neznají, takový vřelý vztah. Ví jeden o druhém, že dnes již spolkl 60-100km a když ne tak ho to teprve čeká. Rozumí tomu, že je horko (většinou když jede cyklista je krásné počasí) a že to bude dřina. A navíc ví, že je tady velké riziko toho, že se domů už nepodíváte. Silniční cyklista si nejede užít krásy přírody, silniční cyklista hltá kilometry, má rád rychlost a výkon (ideálně sledovaný na displeji svého tachometru), kterou je schopen vyprodukovat jen pomocí vlastního těla a rád pokouší lidské možnosti. Tedy spíše možnosti svého těla. To je jeho motivace, adrenalin a chut vyjet. A tak vyjíždí na silnici aby se utkal sám se sebou.

Tohle bohužel hodně řidičů aut nechápe a tak jsou jim cyklisté na silnicích na obtíž a hrubými výrazy, které si mrmlají pro sebe, případně pro zbytek posádky vozidla se snaží s cyklistou v rámci zákona a dovolených pravidel vypořádat. Je k našemu cyklistckému štěstí, že toto vypořádání je většinou bez obtíží a auta se nám vyhnou. Ale!! Nezřídka kdy se stane, že auta ani nepřibrzdí, ani se vám dostatečně nevyhnou a přímo vás ohrozí na životě. Ne každý řidič má totiž schopnost odhadu prostoru na pravé straně svého vozu a tak vás míjí opravdu jen o centimetry a občas můžete na svém lokti cítit škrtnutí pravého zrcátka řidičova vozu. Řidič samozřejmě o ničem ani neví, natož si dokáže představit, že něco podobného by se mohlo stát právě jemu. Nedej bože, když cyklisté jedou vedle sebe dva! To je pro některé řidiče aut jako červený hadr na býka a zběsile troubí.

Ano upozornění je namístě, ale cyklisté málokdy jezdí na frekventovaných silnicích a věřte, že být na kole 100km, cca 4hodiny o samotě a nemoci splknout jediné slovo je velmi obtížné. Tak se vám může stát, že potkáte ne jednoho cyklistu, ale dokonce i dva vedle sebe, nebo dokonce celý balík cyklistů. Netrubte, mějte pochopení a uberte plyn, vždyť ani vy nedodržujete předpisy na 100%. Třeba si jen ti cyklisté vyměňují jídlo, předávají lahev, či diskutují kolik toho ještě dnes snad zvládnou. Cyklista není chráněn tak jako řidič auta a následky mohou bát nedozírné. Cyklisté jezdí pro zábavu, mají svoji práci od které si potřebují oddechnout a hlavně mají svoje rodiny a děti. Tak jim “my” všichni řidiči aut dopřejme se vrátit domů a nám cyklistům - hodně štěstí na silnicích. Další část bude o motorkářích.

Autor: Petr Mašat | pondělí 11.8.2014 20:21 | karma článku: 29.62 | přečteno: 4627x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1646
Mám rád život. Sice nevím co je jeho cílem, ale snažím se poznávat vše a myslím, že tak jako většina z nás mám potřebu to komentovat. Proč nevyužit blog?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...